Ημερίδα για τη διγλωσσία / Τομέας ΜΝΕΣ / 22.1.2015

21 / 02 / 2020

Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Συγγραφείς ανάμεσα σε δυο γλώσσες».

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, προσκεκλημένος ήταν ο διακεκριμένος συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Little Infamies-2002/ Μικρές ατιμίες-2011, The Maze-2004/ Ο λαβύρινθος-2011, Birthday party-2007/ Πάρτυ γενεθλίων-2011), ο οποίος συζήτησε με άξονα τη δική του εμπειρία συγγραφής στη αγγλική και ελληνική την επιλογή συγγραφικής γλώσσας άλλης πλην της μητρικής, ζητήματα ύφους, μετάφρασης και αυτομετάφρασης. Τη συζήτηση συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών  του Α.Π.Θ., Κώστας Γιαβής.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, προβλήθηκε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των ελληνικών σε σκηνοθεσία της βραβευμένης για το έργο της σκηνοθέτιδας –εικαστικού, Βουβούλας Σκούρα, και σενάριο του συγγραφέα Βαγγέλη Ιντζίδη. Το φιλμ πραγματεύεται μια σχετικώς άγνωστη πλευρά του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα, την απόφασή του να μάθει και να μιλήσει ελληνικά, απόφαση συναρτημένη με την έλξη που του ασκούν οι Έλληνες, η οποία υπερβαίνει την αρχαία κληρονομιά και εκτείνεται πέρα από τον αρχέγονο μύθο του «Οδυσσέα» στη γλώσσα: τα ελληνικά.  

Με αφορμή το φιλμ ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι. Θέμα «Ο Τζόυς και η γοητεία της άλλης γλώσσας» και συμμετέχοντες οι συντελεστές της ταινίας, οι καθηγήτριες του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ, Μαίρη Μικέ και Λίζυ Τσιριμώκου, και η επίκουρη καθηγήτρια, Ιωάννα Ναούμ. Τη συζήτηση συντόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Τικτοπούλου.

Συνημμένα αρχεία

Όνομα αρχείου Αρχείο

Πρόγραμμα Ημερίδας για τη διγλωσσία

Είδος αρχείου: pdf435.47 KB

Κατεβάστε το αρχείο

share

Η ανακοίνωση ανήκει στην κατηγορία/ες: