Το Μεταπτυχιακό


Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

«Αφήγηση»
Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ θα εστιάσει στην αφήγηση, αφιερώνοντας στο θέμα τέσσερα από τα πέντε μαθήματα και το εργαστήριο. Η αφήγηση αφορά τη λογοτεχνία αλλά και την ίδια την ανθρώπινη εμπειρία και βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, δίπλα στις βασικές έννοιες, τις θεωρίες και τις τεχνικές της κλασικής αφηγηματολογίας έχουν προστεθεί προσεγγίσεις και θεματικές που ανήκουν σε ό,τι αποκαλείται μετα-κλασική αφηγηματολογία. Επιδίωξη του προγράμματος είναι να απευθυνθεί και στις πρώτες και στις δεύτερες τόσο μέσα από τα μαθήματα όσο και μέσα από τα κολόκβια ή και άλλης μορφής επιστημονικές συζητήσεις (π.χ. στρογγυλά τραπέζια, workshops).

Μέσω της αφήγησης κατασκευάσουμε, ανακατασκευάζουμε και με κάποιους τρόπους επινοούμε ξανά το χθες και το αύριο. Σε αυτή τη διαδικασία η μνήμη και η φαντασία αναμειγνύονται. Ακόμα και όταν δημιουργούμε τους πιθανούς κόσμους της μυθιστοριογραφίας, δεν εγκαταλείπουμε το οικείο, αλλά το “υποτάσσουμε” σε αυτό που θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε αυτό που μπορεί να συμβεί. Ο ανθρώπινος νους, όσο και αν καλλιέργησε τη μνήμη του ή εκλέπτυνε τα συστήματα εγγραφής του, δεν μπορεί ποτέ να επανασυλλάβει πλήρως και πιστά το παρελθόν, ούτε και αν δραπετεύσει από αυτό. Η μνήμη και η φαντασία παρέχουν και καταναλώνουν η μια την πραμάτεια της άλλης (Jerome Bruner, Δημιουργώντας Ιστορίες. Νόμος, Λογοτεχνία, Ζωή, επιστημονική επιμέλεια Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, Πεδίο, 2018, 154).

 

Colloquium 2021-2022

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 19.00, ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου θα μιλήσει με θέμα “Χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου στο μυθιστόρημα Ουρανός απ’ άλλους τόπους”.

Σύνδεσμος

https://authgr.zoom.us/j/99172105809

Ταυτότητα

ΤμήμαΦιλολογίας
Έναρξη προγράμματοςΧειμερινό εξάμηνο
Διάρκεια προγράμματοςΠλήρης φοίτηση: 3 εξάμηνα, 90 ECTS
Μερική φοίτηση: 6 εξάμηνα, 90 ECTS
Γλώσσα διδασκαλίαςΕλληνική
Χωρίς τέλη φοίτησηςΔυνατότητα υποτροφίας